Wykonanie
Ten apetyczny dodatek do ciast kandyzuję w okresie zimowym. Właśnie ten czas wydaje mi się najodpowiedniejszy na domową produkcję kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Jest ona teraz bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim nie czuje się tak bardzo chemii, która całkowicie psuje ich smak. Kandyzowaną skórkę przechowuję w szczelnych plastikowych pojemniczkach w zamrażalniku lodówki. Zachowuje świeżość przez kilka miesięcy, a nawet i dłużej. Przed użyciem rozmrażam i kroję w drobną kosteczkę lub nadaję inne kształty w zależności od potrzeb.
Składniki :
skórki pomarańczowe (z 6 sztuk średniej wielkości
pomarańczy)2 szklanki
cukru1½ szklanki
wody1 łyżka
octu 10%Wykonanie :
Skórki pomarańczowe dokładnie myjemy szczoteczką zanim zostaną usunięte z
owoców. Moczymy w zimnej wodzie przez ok. 48 godzin, zmieniajac kilkakrotnie
wodę. Po tym czasie płuczemy (nie usuwamy albedo, no chyba, że jest gruba warstwa) i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki
octu przez 15 minut. Odlewamy
wodę. W niskim rondelku zagotowujemy
wodę z
cukrem i wkładamy skórki. Gotujemy bez pokrywki, na wolnym ogniu do chwili, aż staną się przezroczyste (przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły od
spodu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekładamy do plastikowych pojemniczków ze szczelnym zamknięciem i przechowujemy w zamrażalniku lodówki (na szybkie zużycie nie ma potrzeby zamrażać, spokojnie można umieścić na półce w lodówce). Można też wraz z
syropem przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.