ßßß Cookit - przepis na KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY

KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY

nazwa

Wykonanie

Konfiturę tą robię właśnie od teraz. Dzika róża rozpoczęła już swoje królowanie.... zakwitła! Ach! jak bardzo lubię robić taką konfiturę. Ma piękny zapach i dodaje wspaniałego aromatu moim ciastom.
Składniki :
½ litra płatków dzikiej róży
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny lub kwasek cytrynowy
Wykonanie :
Płatki róży oczyszczamy i ewentualnie płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osuszamy na ściereczce (ja nie płuczę, o ile są czyste). Wsypujemy do głębokiego naczynia i ucieramy drewnianym wałeczkiem, dodając porcjami cukier. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gdy płatki będą dokładnie roztarte, puszczą sok i konfitura stanie się jednolita przekładamy do małego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/KONFITURA-Z-DZIKIEJ-ROZY.html