ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE WARSTWOWE CIASTO

SZYBKIE WARSTWOWE CIASTO

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
słodkie herbatniki Bebe
krakersy
budyń waniliowy
0,5 l. mleka
100g masła
powidła śliwkowe
płatki migdałowe
masa krówkowa kakaowa Bakalland
Układamy w brytfance warstwy (od dołu):
1 warstwa : słodkie herbatniki
2 warstwa : budyniowa .Budyń przygotowujemy wg przepis na opakowaniu, po czym gotowy miksujemy dokładnie z masłem. Ostudzony rozsmarowujemy na herbatnikach.
3 warstwa : słodkie herbatniki
4 warstwa : masa krówkowa
5 warstwa : krakersy
6 warstwa : powidła śliwkowe
7 warstwa : płatki migdałowe
Oczywiście wstawiamy do lodówki na min.30min przed podaniem. Każda warstwa układanych herbatników i krakersów powinna się pokrywać dokładnie z poprzednią. Czyli wszystkie układamy np. w równych rzędach poziomo. Wtedy łatwiej jest nam i ładniej wygląda ukrojona porcja ciasteczka dla gościa.
Gdy spróbujemy wszystkich warstw jednocześnie podczas jednego kęsa, będziemy mieli idealne połączenie wszystkich smaków: kremowego budyniu, słodkiej masy kakaowej i kwaskowatości powideł. Hmmmm... Idealne !
Smacznego!
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/szybkie-warstwowe-ciasto.html