ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana w sosie z mascarpone, czyli...

Kasza jaglana w sosie z mascarpone, czyli...

nazwa

Wykonanie

... wyszła mi mamałyga - bo sosu było trochę za dużo w stosunku do kaszy.
Ale to nic, zjadłam z wielkim smakiem.
Danie z gatunku: została mi porcja sosu pomidorowego, resztka serka mascarpone i kilka pieczarek - jak to wykorzystać?
Długo nie myślałam;)
Składniki na porcję:
* 3 łyżki kaszy jaglanej (surowej)
* ok. 2 łyżki serka mascarpone
* ok. 2 łyżki sosu pomidorowego
* 2-3 pieczarki
* łyżeczka masła
* sól, pieprz
Kaszę wrzuciłam na 200 ml wrzątku i po zamieszaniu gotowałam na maleńkim ogniu 15 min.
Pieczarki pokroiłam na małe kosteczki i udusiłam na łyżce masła. Sos pomidorowy podgrzałam, połączyłam z serkiem mascarpone i większą częścią pieczarek.
Kaszę dorzuciłam do sosu i wtedy okazało się, że lepiej było zrobić odwrotnie, czyli sos dodawać stopniowo do kaszy, no ale już było za późno na zmiany;)
Nawet się zastanawiałam czy zdjęcia jej robić, bo taka mało fotogeniczna mi się wydawała, ale zrobiłam i chyba nie prezentują się odstraszająco.
Po wymieszaniu dodałam soli i pieprzu.
Zjadłam w moment:)
"Jedni piszą daleko piękniej niż żyć umieją, inni znów żyją daleko piękniej, niżby to najsławniejszy autor opisać potrafił"
Narcyza Żmichowska
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/02/kasza-jaglana-w-sosie-z-mascarpone-czyli.html