Wykonanie
Street Food to jedzenie przygotowane na ulicy, tam sprzedawane i przez konsumentów spożywane. To kulinarny wizerunek tętniącego życiem miasta. Street Food oczami fotografów to obrazy - od futurystycznej wizji, poprzez studyjną aranżację, aż po tradycyjne ujęcia z życia ulicznego wzięte.Przełom października i listopada (28.X. - 13.XI) w Paryżu to czas fotografii kulinarnej. W tym roku po raz trzeci fotografowie z całego świata prezentują swoje prace konkursowe. I Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej obejmował tematykę ryb i
owoców morza. Tematyką ubiegłorocznego, II Festiwalu były rośliny (warzywa,
owoce,
zioła). III Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej (Festival International de la Photographie Culinaire) nawiązuje tematycznie do jedzenia ulicznego.Festiwal Fotografii Kulinarnej w Paryżu to wydarzenie, które nie ogranicza się wyłącznie do fotografii. Program festiwalu przewiduje wystawy (w restauracjach, hotelach, butikach), warsztaty kulinarne,
kursy fotografii kulinarnej, a także panele dyskusyjne i spotkania oraz podpisywanie książek w księgarniach.Zdjęcia konkursoweZachęcam do obejrzenia zdjęć konkursowych wszystkich fotografów - dostępne są one TUTAJ i do czasu kolejnej edycji będą się pod tym
linkiem znajdować (jestem w trakcie poszukiwań linków do fotografii z roku 2010, gdyż niestety zostały one zastąpione tegorocznymi). Fotografie zostały utrzymane w podobnej, co w ubiegłym roku konwencji. Wizje Autorów obejmują zarówno świat nierzeczywisty: dopracowany lub futurystyczny - jak i przeciwwagę - zatrzymane w kadrze, ulotne chwile życia na ulicy. Rozpiętość duża - co wybierze Jury konkursu?
Kilka wybranych fotografii z festiwalu. Od lewej
rzędami: Carl Warner, Claudia Albisser Hund, Caroline Faccioli, Patrick Rougereau, Isabelle Rozenbaum, Hubert TaillardMój faworytSpośród 41 Artystów i ich 123 fotografii moim faworytem jest
Sergio Coimbra z
Brazylii i jego studyjno-uliczna aranżacja brazylijskiego jedzenia. Co mnie urzekło? Nazwałabym to ułożoną naturalnością. Prawdziwi, choć dopracowani wizualnie sprzedawcy, lokalne jedzenie oraz bruk - wszystko to zamyka się w wymaganą tematycznie całość.Bynajmniej moje upodobania nie ograniczają się do świata poukładanego - artystyczny nieład to moja specjalność - zwłaszcza podczas gotowania lub pieczenia ;-) Co innego jednak fotografia reporterska, gdzie wymagana jest chwila i jej prawda, a co innego studyjna, w której możemy dopracować szczegóły.Co ciekawe,
Sergio Coimbra jest również autorem plakatu tegorocznego Festiwalu, a także zdobył Le Prix du Public (nagrodę publiczności) w roku ubiegłym . Zobaczymy, jak jego praca zostanie odebrana przez Jury tym razem.
fot.
Sergio Coimbra /
Brazyliafot.:
Sergio Coimbra /
Brazyliafot.:
Sergio Coimbra /
BrazyliaWybór zwycięskich fotografii Festiwalu 2010 zrecenzowałam następująco: " wśród wygranych nie znalazło się miejsce dla fotografii tradycyjnej, lub makrofotografii. Oceniających zdecydowanie poruszyła głębia zastosowanej treści, artyzm i niekonwencjonalne czasem przedstawienie obiektu". Jestem ciekawa, czy tegoroczna edycja będzie kierować się tymi samymi "prawami". Czy wygra realizm w artystycznej oprawie, realizm codzienności, czy też futurystyczne ujęcie tematu. Odpowiedź otrzymamy już niedługo, bo 13 listopada.Ile fotograficznych stylów, tyle gustów - pozostawiam Was z zaprezentowanymi TUTAJ pracami fotograficznymi i zapytam - która z nich wywarła na Was największe wrażenie, najbardziej Was zastanowiła, poruszyła lub zaciekawiła. Czekam na Wasze komentarze! :-)Źródło fotografii oraz informacji o Festiwalu www.festivalphotoculinaire.comZdjęcia wykonane są przez podpisanych pod nimi fotografów i opublikowane na stronie Festiwalu.
,