ßßß Cookit - przepis na Kaszmirski chutney rzodkiewkowy

Kaszmirski chutney rzodkiewkowy

nazwa

Wykonanie

Kuchnia indyjska w wydaniu bardzo interesującym. Orzeźwiający "sos", który podawałam do mięs i warzyw z grilla - zrobił furorę! Mięta i prażony kmin to super duet. Przepis z programu "Łatwa kuchnia indyjska 2". Na szczęście udało się zrobić zdjęcie, bo na działce, w lesie, nie ma czasu na takie ceregiele :)
Składniki:
1/2 litra greckiego jogurtu [dałam 400 gram]
pęczek rzodkiewki
1 łyżka nasion kminu rzymskiego [kuminu]
mała garść świeżej mięty
sól do smaku
Wykonanie:
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni. Miętę [same listki] drobno posiekać.
Połączyć rzodkiewkę, kmin rzymski, miętę i gęsty jogurt grecki, posolić do smaku. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce. Podawać do mięs i warzyw - np. z grilla.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/kaszmirski-chutney-rzodkiewkowy.html