Wykonanie
Kuchnia indyjska w wydaniu bardzo interesującym. Orzeźwiający "sos", który podawałam do
mięs i warzyw z grilla - zrobił furorę!
Mięta i prażony
kmin to super duet. Przepis z programu "Łatwa kuchnia indyjska 2". Na szczęście udało się zrobić zdjęcie, bo na działce, w lesie, nie ma czasu na takie ceregiele :)Składniki:1/2 litra
greckiego jogurtu [dałam 400 gram]pęczek
rzodkiewki1 łyżka nasion
kminu rzymskiego [kuminu]mała garść świeżej
miętysól do smakuWykonanie:
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Nasiona
kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni.
Miętę [same listki] drobno posiekać.Połączyć
rzodkiewkę,
kmin rzymski,
miętę i gęsty
jogurt grecki, posolić do smaku. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce. Podawać do
mięs i warzyw - np. z grilla.