Wykonanie
Skoro trwa sezon
truskawkowy nie
mogę nie pokazać Wam mojej zeszłorocznej
nalewki. Najlepszy czas na jej nastawienie to końcówka sezonu ponieważ wtedy
truskawki są najsłodsze.
Nalewka ma piękny cudowny kolor i wspaniale pachnie. Z podanych proporcji wychodzi około 2 l
alkoholu. Słodkość można regulować według własnego gustu, ale trzeba też pamiętać o zawartości
cukru w owocach. Taka truskawkowa
nalewka to bardzo kobiecy trunek: słodki, delikatny i pięknie pachnący.
Składniki:2 kg
truskawek250 ml
spirytusu750 ml
wódki500 g
cukruTruskawki umyć i usunąć szypułki. Wrzucić do słoja i przesypać
cukrem. Odstawić na noc. Następnego dnia, gdy
truskawki puszczą sok wlać mieszankę
spirytusu i
wódki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie, odlać
nalewkę a
truskawki wyrzucić.
Nalewkę należy przecedzić przez filtr do
kawy lub gazę i rozlać do butelek.Na zdrowie:)