Wykonanie
Kolejny trunek mojej produkcji to
nalewka z
owoców pigwowca. Jest to wspaniały
owoc o pięknym zapachu i taka sama jest
nalewka. Najlepszy w niej jest ten charakterystyczny aromat. Moja
nalewka jeszcze sobie dojrzewa i nie bardzo nadaje się do picia ale warto już ją nastawić, żeby w zimę móc rozgrzać się kieliszkiem tego pysznego trunku:)

Składniki:1 kg
owoców pigwowca1 l
spirytusu 70%1/2 kg
cukruOwoce pigwowca umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do wysokiego słoja i zalać
spirytusem. Przykryć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przelać
spirytus do innego naczynia a do
owoców wsypać
cukier. Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsać, aż
cukier wyciągnie pozostały w owocach
spirytus i się w nim rozpuści. Przelać roztwór
cukru do
spirytusu, wymieszać i odstawić na kilka miesięcy.Na zdrowie:)