ßßß Cookit - przepis na Buraczki zakwaszone czerwonym octem

Buraczki zakwaszone czerwonym octem

nazwa

Wykonanie

Składniki :
około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkich
około 2 płaskich łyżek cukru
2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%)
szczypta soli
Przygotowanie :
Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarze
Po wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach
Doprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.
Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym :)
Smacznego !
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/11/buraczki-zakwaszone-czerwonym-octem.html