ßßß
Składniki:100g drobnego cukru4 łyżki golden syrup (ewentualnie sztucznego miodu lub masy krówkowej)1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejWykonanie:Zmieszaj w rondlu cukier z syropem. W czasie podgrzewania już nie trzeba mieszać.Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj, aż cukier się stopi i zmieni w płynna masę, a następnie w bąblujący karmel o kolorze syropu klonowego - to zajmie około 3 min.Zdejmij rondel z ognia, dodaj sodę, zamieszaj i obserwuj, jak syrop zamienia się w pienistą złotą chmurkę. Natychmiast wylej hokus pokus na arkusz papieru do pieczenia powlekanego silikonem albo na posmarowaną olejem folię aluminiową.Odczekaj, aż masa zastygnie, a potem uderz w kilku miejscach, żeby rozpadła się na lśniące kawałki.Moje uwagi:Hokus pokus wyjdzie nam również prawdziwego miodu, jednakże będzie twardszy i bardziej ciągnący. Będzie też sprawiał większe kłopoty przy odchodzeniu od blaszki.