Wykonanie
Jestem ogromną fanką Maltesersów i zawsze zastanawiałam się z czego są zrobione, smakują jak
beza na bazie
miodu. Jakiś czas temu moją uwagę przykuł przepis z książki "Nigella Ekspresowo" na hokus pokus i naszło mnie pewne podejrzenie, że to może być to! Deser ten, w krajach anglosaskich zwany jest "honeycomb" - czyli plaster
miodu. Efekt? Niejednoznaczny - podejrzewam, że to jest to samo co w Maltesersach, ale robione przemysłowo mogą smakować inaczej. Nie zmienia to faktu, że mogą być doskonałym dodatkiem do
kawy, jednym małym kawałeczkiem zasładzamy się bardziej niż kawałkiem
tortu:)

Składniki:100g drobnego
cukru4 łyżki golden
syrup (ewentualnie
sztucznego miodu lub masy krówkowej)1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:Zmieszaj w rondlu
cukier z
syropem. W czasie podgrzewania już nie trzeba mieszać.Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj, aż
cukier się stopi i zmieni w płynna masę, a następnie w bąblujący karmel o kolorze
syropu klonowego - to zajmie około 3 min.Zdejmij rondel z ognia, dodaj
sodę, zamieszaj i obserwuj, jak
syrop zamienia się w pienistą złotą chmurkę. Natychmiast wylej hokus pokus na arkusz papieru do pieczenia powlekanego silikonem albo na posmarowaną
olejem folię aluminiową.Odczekaj, aż masa zastygnie, a
potem uderz w kilku miejscach, żeby rozpadła się na lśniące kawałki.Moje uwagi:Hokus pokus wyjdzie nam również prawdziwego
miodu, jednakże będzie twardszy i bardziej ciągnący. Będzie też sprawiał większe kłopoty przy odchodzeniu od blaszki.