ßßß Cookit - przepis na MUS Z TRUSKAWEK

MUS Z TRUSKAWEK

nazwa

Wykonanie

Delikatny, orzeźwiający i pyszny deser doskonały na upały.
40 DAG TRUSKAWEK
4 BIAŁKA
10 DAG CUKRU PUDRU
1,5 DAG ŻELATYNY
SOK Z CYTRYNY DO SMAKU
6-8 MIGDAŁÓW
WYKONANIE
Truskawki przebrać, opłukać, osączyć obrać ze szypułek, część pozostawić do dekoracji, a pozostałe przetrzeć lub rozbić w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, rozpuszczoną w zimnej, przegotowanej wodzie żelatynę, przetarte truskawki i sok z cytryny do smaku. Mus należy ubijać do pierwszych oznak krzepnięcia. Gęstniejący mus wyporcjować do miseczek lub pucharków, ochłodzić i udekorować truskawkami i namoczonymi i drobno posiekanymi migdałami. Podawać nie później niż w godzinę od przyrządzenia.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2011/05/MUS-Z-TRUSKAWEK.html