Wykonanie
Delikatny, orzeźwiający i pyszny deser doskonały na upały.40 DAG
TRUSKAWEK4
BIAŁKA10 DAG
CUKRU PUDRU1,5 DAG
ŻELATYNYSOK Z CYTRYNY DO SMAKU6-8
MIGDAŁÓWWYKONANIE
Truskawki przebrać, opłukać, osączyć obrać ze szypułek, część pozostawić do dekoracji, a pozostałe przetrzeć lub rozbić w mikserze.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
cukier puder, rozpuszczoną w zimnej, przegotowanej wodzie
żelatynę, przetarte
truskawki i
sok z cytryny do smaku. Mus należy ubijać do pierwszych oznak krzepnięcia. Gęstniejący mus wyporcjować do miseczek lub pucharków, ochłodzić i udekorować
truskawkami i namoczonymi i drobno posiekanymi
migdałami. Podawać nie później niż w godzinę od przyrządzenia.