ßßß Cookit - przepis na Dżem jeżynowy.

Dżem jeżynowy.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dwa dni po za miastem i mamy pyszny dżem z dzikich jeżyn! Podczas spaceru udało Nam się zebrać 1,3 kg owoców, które postanowiliśmy przerobić na dżem... wyszedł pyszny! lekko kwaśny, ale nadal słodki. A jak pachnie... polecamy go wszystkim bo w zimę takie cudo będzie niezastąpione :)
Składniki:
ok. 1,3 kg jeżyn
1 opakowanie żel-fixu
cukier (my daliśmy 2 filiżanki)
Owoce myjemy i blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek. Jeżyny przekładamy do garnka i mieszamy dokładnie z żel-fixem - wszystko razem zagotowujemy. Gotujące się owoce zdejmujemy z gazu i słodzimy według własnego uznania. Wszystko razem ponownie zagotowujemy i trzymamy na gazie ok. 2 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Na koniec wstawiam coś czym zajadam się odkąd przyjechałam do Rafała ... mniam, mniam!
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/09/dzem-jezynowy.html