Wykonanie

Dwa dni po za miastem i mamy pyszny
dżem z dzikich
jeżyn! Podczas spaceru udało Nam się zebrać 1,3 kg
owoców, które postanowiliśmy przerobić na
dżem... wyszedł pyszny! lekko kwaśny, ale nadal słodki. A jak pachnie... polecamy go wszystkim bo w zimę takie cudo będzie niezastąpione :)Składniki:ok. 1,3 kg
jeżyn1 opakowanie żel-
fixucukier (my daliśmy 2 filiżanki)
Owoce myjemy i blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek.
Jeżyny przekładamy do garnka i mieszamy dokładnie z żel-
fixem - wszystko razem zagotowujemy. Gotujące się
owoce zdejmujemy z gazu i słodzimy według własnego uznania. Wszystko razem ponownie zagotowujemy i trzymamy na gazie ok. 2 minut. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.

Na koniec wstawiam coś czym zajadam się odkąd przyjechałam do Rafała ... mniam, mniam!

Przepis dodaję do akcji: