Wykonanie
Czas zacząć przygotowania do świąt. To ostatni dzwonek na nastawienie piernika, ale zanim się za to zabierzecie koniecznie przygotujcie domową
przyprawę do piernika. Na blogu do tej
pory pojawiło się kilka przepisów, które jak najbardziej polecam.

Pierwsza, to
przyprawa luksusowa . Wymaga stosunkowo najwięcej pracy, ale efekt powalający.Druga wersja, to wersja
przyprawy luksusowej, ale bez dodatku
cytrusów. Wersja mniej pracochłonna, ale również godna polecenia.Ostatnia
przyprawa, to ta tutaj . Najmniej składników, ale na pewno Was nie rozczaruje.Jak już przygotujecie
przyprawę, to nastawcie ciasto na Piernik Staropolski . Trzeba to zrobić już teraz, ponieważ ciasto musi leżakować kilka tygodni. Ja zazwyczaj przygotowuję ciasto z połowy porcji (
daję wtedy 2
jajka). Z całej porcji wychodzi placek, który pieczenie się w blaszce z piekarnika (tej dużej).
Potem kroimy go na 3 wąskie placki i możecie podarować 2 placki rodzinie, czy znajomym, a trzeci zostanie dla Was.

Jeżeli macie ochotę, możecie też nastawić ciasto na pierniczki Aganiok . Ciasto do złudzenia przypomina to do piernika staropolskiego.