Wykonanie
Rok temu przygotowałam
dżem według przepisu Olgi Smile. Ponieważ przeszkadzały nam w nim pestki, tym razem przygotowałam podobny w wersji bezpestkowej.
Składniki:2,5 - 3 kg
malin800 g
cukru (w zależności od
słodyczy malin)15 g pektynyWykonanie:
Maliny przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać około 2 kg przetartych
malin.
Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować, dodać pektynę i połowę
cukru. Wymieszać i ponownie zagotować. Gotować, mieszając, przez około 5 - 10 minut. Dodać resztę
cukru (do smaku), wymieszać i tylko zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików (moje pieką się w piekarniku w 110 stopniach, przez cały czas przygotowywania
dżemu), zakręcić (nakrętki gotuję i wycieram do sucha). Postawić słoiki do góry dnem na kilkanaście minut./wydrukuj przepis/