ßßß Cookit - przepis na Dżem z malin (bez pestek)

Dżem z malin (bez pestek)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Rok temu przygotowałam dżem według przepisu Olgi Smile. Ponieważ przeszkadzały nam w nim pestki, tym razem przygotowałam podobny w wersji bezpestkowej.
Składniki:
2,5 - 3 kg malin
800 g cukru (w zależności od słodyczy malin)
15 g pektyny
Wykonanie:
Maliny przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać około 2 kg przetartych malin. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować, dodać pektynę i połowę cukru. Wymieszać i ponownie zagotować. Gotować, mieszając, przez około 5 - 10 minut. Dodać resztę cukru (do smaku), wymieszać i tylko zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików (moje pieką się w piekarniku w 110 stopniach, przez cały czas przygotowywania dżemu), zakręcić (nakrętki gotuję i wycieram do sucha). Postawić słoiki do góry dnem na kilkanaście minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/07/Dzem-z-malin-bez-pestek.html