ßßß Cookit - przepis na Kawową masę przekładamy do plastikowego pojemnika i zamykamy.

Kawową masę przekładamy do plastikowego pojemnika i zamykamy.

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam przepisu na kremowe lody bez jajek i bez konieczności robienia ich w maszynce do lodów, której po prostu nie posiadam. I znalazłam. Lody kawowe według przepisu Nigelli Lawson. Wspaniałe! Idealnie kremowe, nie wymagające podczas mrożenia mieszania ich co jakiś czas, co też bywa kłopotliwe. A do tego banalnie proste do zrobienia. Koniecznie je zróbcie!
Składniki (zrobiłam z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało - każdą porcję robiłam osobno)
300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
175 ml schłodzonego zagęszczonego mleka słodzonego (skondensowanego, w puszce)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
2 łyżki brandy (opcjonalnie) (ja nie dodałam)
Przygotowanie
W wysokim naczyniu ubijamy na puszystą masę (najlepiej ręcznym mikserem) schłodzoną śmietankę oraz skondensowane mleko. Masa swoją konsystencją powinna być zbliżona do bitej śmietany. Wsypujemy kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników
Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy
Wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc (minimum 6 godzin)
Lody nakładamy po 2 minutach od wyjęcia z zamrażalnika, wówczas stają się jeszcze bardziej kremowe.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/06/kremowe-lody-kawowe.html