Wykonanie

Długo szukałam przepisu na kremowe
lody bez
jajek i bez konieczności robienia ich w maszynce do
lodów, której po prostu nie posiadam. I znalazłam.
Lody kawowe według przepisu Nigelli Lawson. Wspaniałe! Idealnie kremowe, nie wymagające podczas mrożenia mieszania ich co jakiś czas, co też bywa kłopotliwe. A do tego banalnie proste do zrobienia. Koniecznie je zróbcie!Składniki (zrobiłam z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało - każdą porcję robiłam osobno)300 ml mocno schłodzonej
śmietanki 36%175 ml schłodzonego
zagęszczonego mleka słodzonego (skondensowanego, w puszce)2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)2 łyżki
brandy (opcjonalnie) (ja nie dodałam)PrzygotowanieW wysokim naczyniu ubijamy na puszystą masę (najlepiej ręcznym mikserem) schłodzoną
śmietankę oraz skondensowane
mleko. Masa swoją konsystencją powinna być zbliżona do
bitej śmietany. Wsypujemy
kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składnikówNa koniec dodajemy
alkohol i mieszamyWkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc (minimum 6 godzin)
Lody nakładamy po 2 minutach od wyjęcia z zamrażalnika, wówczas stają się jeszcze bardziej kremowe.Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
