Wykonanie
Program przeglądu podzielony jest na trzy dni, a każdy z nich poświęcony jest innej tematyce. W piątek, 22 listopada widzowie zobaczą sekcję „Kultura kulinarna” . W jej ramach „Skarby kuchni tybetańskiej”, opowiadające o czterech charakterystycznych składnikach wykorzystywanych w kuchni
kraju na Dachu Świata. Po jego zakończeniu odbędzie się seans „Kulinarnego dziedzictwa Alp”, przybliżającego sekrety i smaki alpejskiego jedzenia. Pierwszy dzień przeglądu zakończy pokaz „Ostatniego oceanu”. Reżyser Peter Young i ekolog David Ainley prowadzą trudną walkę o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa przed nadmierną eksploatacją.
W sobotę 23 listopada w sekcji „Społeczeństwo” na uczestników czeka duża dawka interesujących i ważnych społecznie filmów. Dzień rozpocznie „Farmer i jego Książę” w reżyserii Bertrama Verhaaga, docenionego nagrodą specjalną Amerykańskiej Akademii Filmowej oraz uhonorowanego m.in. na festiwalu w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs. Dokument ukazuje brytyjskiego księcia Karola i jego osobistego farmera, którzy od 30 lat prowadzą najstarsze rolnicze gospodarstwo ekologiczne na świecie. Następnie za kulisy świata wielkich firm produkujących
czekoladę zabierze widzów „Gorzki smak czekolady” Mikiego Mistratiego. Reżyser pokaże, w jaki sposób wykorzystuje się dzieci i jak dochodzi do łamania praw człowieka przy zbieraniu nasion kakaowca na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Z kolei „Fair
Trade – Sprawiedliwy Handel?” ukaże, że za fasadą szczytnej idei fair
trade może skrywać się okrutna prawda o wyzyskiwaniu ludzi w krajach Trzeciego Świata. Wieczorem film autorstwa Olivii Mokiejewski i Romaina Icarda „Co kryje Coca-Cola?” ujawni jedną z najlepiej chronionych tajemnic handlowych XX i XXI wieku – skład Coca-Coli. Natomiast „Parcie na żarcie” zapozna widzów z metodami, jakimi posługują się producenci żywności, aby przekonać konsumentów do kupowania większej ilości jedzenia niż potrzebują. Głównym punktem wieczoru będzie pokazywana na otwarciu przeglądu „Czerwona obsesja”.
Ostatniego dnia przeglądu, w niedzielę, 24 listopada organizatorzy przedstawią sekcję „Smakosze” . Jej motywem przewodnim są najlepsi szefowie kuchni, najlepsze restauracje i wytrawne jedzenie. „elBulli - kulinarny interface” przybliży widzom temat food designu. Ekipa nieistniejącej już tytułowej słynnej restauracji we współpracy z dwójką artystów zajęła się projektowaniem jedzenia i sztuką jego podawania. Sztuka kulinarna w najlepszym wydaniu. Z kolei „Somm” zabierze uczestników przeglądu w świat najwyższej klasy sommelierów i ukaże kulisy najtrudniejszego egzaminu w tej branży. O smakach i aromatach
herbaty, trunku z tak wielką tradycją w Azji, jak
wino w Europie, opowie film „Mistrzowie herbaty”. 5. kuchnia+ food film
fest zamknie fabularny „Smak curry” – historia kobiety, pracującej przy zaopatrzeniu
indyjskich biur w lunch
boxy. Jej życie się zmienia, kiedy okazuje się, że potrawy, które przygotowywała, trafiają nie do jej
męża, lecz do nieznajomego mężczyzny.
Pokazy 5. kuchnia+ food film
fest odbędą się w dniach 22-24 listopada równolegle w:- warszawskim kinie Kultura- poznańskim kinie Muza- gdańskim kinie Neptun- wrocławskich Nowych HoryzontachW ramach przeglądu istnieje 9 bloków filmowych. Każdemu blokowi towarzyszy dyskusja z twórcami lub ekspertami oraz poczęstunek związany z tematyką filmu. Sprzedaż biletów rozpoczęła się 8 listopada. Bilety w cenie 18 zł za jeden blok będą do nabycia w kasach kin lub na portalu eBilet.pl .Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocławpiątek, 22 listopada 201317:30 „Skarby kuchni tybetańskiej” + „Kulinarne dziedzictwo Alp”20:00 „Ostatni ocean”sobota, 23 listopada 201313:00 „Farmer i jego Książę”15:00 „Gorzki smak czekolady” + „Fair
Trade – Sprawiedliwy Handel?”17:30 „Co kryje Coca-Cola?” + „Parcie na żarcie”20:00 „Czerwona obsesja”niedziela, 24 listopada 201315:00 „elBulli - kulinarny interface”17:30 „Somm” + „Mistrzowie herbaty”20:00 „Smak curry”