Wykonanie
Zaskakująco prosty, smaczny, szybki i bez gotowania – sos z
żurawiny prosto z kuchni witariańskiej.Polecam do pasztetów lub kotletów, z powodzeniem można zastąpić ten tradycyjny, wysmażany. Wystarczy
mieć świeżą lub mrożoną
żurawinę,
pomarańczę i do dzieła.Ja też byłam bardzo nie ufna takiemu połączeniu, ale tylko do pierwszej łyżeczki. Nalepiej zrobić tuż przed spożyciem.Jeżeli chcemy podać na następny dzień, dodajmy łyżeczkę chia seeds aby wchłonęły sok. Nasionka te są jak gąbka, wchłaniają wszystko co jest w stanie płynnym i nie zmieniają smaku. Dlatego chętnie używam je w moich przepisach.

Składniki:1 1/2 szklanki
żurawiny świeżej lub mrożonej (rozmrozić)1/4- 1/3 szklanki
brązowgo cukru1/2 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka chia seedsWszystko miksujemy w robocie kuchennym zaczynając od przycisku pulsacyjnego.Starajmy się nie przemiksować, bo będzie za dużo soku. Możemy dodać łyżeczkę chia seeds, wchłoną sok i wpłyną pozytywnie na konsystencję.