Wykonanie
Bardzo lubię
białe sery. Od czasu do czasu decyduję się tez sama zrobić domowy
twarożek jako że jego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego. Podstawą jest jednak dobre wiejskie tłuste
mleko... w ostateczności może być też sklepowe, ale dobrej jakości i tłuste.....w żadnym wypadku nie UHT. Mówimy o prawdziwym pysznym wartościowym
mleku.....Przepis znaleziony na Mniammniam.pl . Polecam :)Składniki:1,5 l tłustego
mleka250ml
maślanki4 łyżki
soku z cytryny.
Maślankę wymieszać z
sokiem z cytryny.
Mleko podgrzewać. Gdy osiągnie temp ok 90 stopni wlać
maślankę z
sokiem cytrynowym, lekko zamieszać i zostawić na ogniu by się chwilę podgrzewało (nie mieszać). Gdy składniki widocznie nam się oddzielą, a
serwatka będzie widoczna zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Sitko wykładamy gazą i odcedzamy
ser (nie wyciskamy, niech sama
serwatka odcieknie przez ok. 5-10 min). Wkładamy do natłuszczonej miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Z podanych proporcji otrzymujemy ok 350g
sera o konsystencji i smaku zbliżonym do
ricotty. Polecam :)