Wykonanie
Opis :
Malibu to
likier o smaku
kokosowym. Ja proponuję Wam domową wersję tego
likieru. Dla mnie idealny, dla niektórych bardzo słodki, ale właśnie to bardzo mi odpowiada, ponieważ niweluje smak
alkoholu. Podsumowując cały
likier stwierdzam: "jest słodko,
kokosowo i
alkoholowo". Pysznie, a jeszcze pyszniej z posypanymi po wierzchu wiórkami kokosowymi.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 2 pełne butelki 0 , 7 l każdaSkładniki :250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml
wódki200 g
kokosu1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 puszka
mleka zagęszczonego niesłodzonego1 puszka
mleczka kokosowego (400 ml)Przygotowanie :
Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l.Zalać
alkoholem.Zamknąć słoik.Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.Przygotować większy garnek.Nałożyć na niego głębszy durszlak.Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.Wyspać
wiórki kokosowe na ręcznik.Zwinąć go i mocno wyciskać
alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby
alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).Do
alkoholu wlać
mleko skondensowane słodzone.Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z
alkoholem w jednolitą konsystencję.Wlać
mleko zagęszczone niesłodzone.Wymieszać.Wlać
mleczko kokosowe.Wymieszać.
Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek
mleczka kokosowego.Mocno schłodzić.Podawać
solo lub posypane wiórkami kokosowymi.