ßßß
Opis : Malibu to likier o smaku kokosowym. Ja proponuję Wam domową wersję tego likieru. Dla mnie idealny, dla niektórych bardzo słodki, ale właśnie to bardzo mi odpowiada, ponieważ niweluje smak alkoholu. Podsumowując cały likier stwierdzam: "jest słodko, kokosowo i alkoholowo". Pysznie, a jeszcze pyszniej z posypanymi po wierzchu wiórkami kokosowymi.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 2 pełne butelki 0 , 7 l każdaSkładniki :250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki200 g kokosu1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)Przygotowanie :Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l.Zalać alkoholem.Zamknąć słoik.Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.Przygotować większy garnek.Nałożyć na niego głębszy durszlak.Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone.Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję.Wlać mleko zagęszczone niesłodzone.Wymieszać.Wlać mleczko kokosowe.Wymieszać.Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.Mocno schłodzić.Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.