ßßß
Kostki rosołowe to łatwy w zastosowaniu, produkt składający się z wielu zróżnicowanych przypraw. Posiadają zdolność wzmacniania i równoważenia smaku w niemalże każdej smażonej potrawie warzywnej, a także sosach i makaronach. W dzisiejszej kuchni, kostka rosołowa stanowi jedno z najwygodniejszych gotowych rozwiązań.
Historia kostki rosołowej nie jest do końca znana. Przypuszcza się, że kostki pojawiły się świecie kulinarnym co najmniej sto lat temu. Od tego czasu, kostka uzyskiwała coraz większą popularność na całym świecie. Jest powszechnie używana do przyrządzania i zapewniania zupom eksplozji smaku, a także odpowiedniej konsystencji. W Polsce, kostkę rosołową można znaleźć w każdym supermarkecie. Do najpopularniejszych producentów kostek rosołowych dostępnych w kraju, zaliczają się takie marki, jak Knorr, Winiary, Kucharek i Apetita. Na rynku można również zakupić organiczne kostki od Marigold Organic Swiss i Bio Oaza Organic Products.
• Podkreśla smak zielonych szparagów. Wystarczy podsmażyć szparagi z cebulą w małej ilości tłuszczu. Następnie, gotować całość przez 5-8 minut w wywarze z kostki rosołowej. To samo dotyczy fasoli, jednakże z czasem gotowania skróconym do 3-5 minut. • Kostkę rozpuszcza się w gorącej wodzie. Tym sposobem, można jej użyć podczas przyrządzania zup, sosów lub risotto. • Pokruszenie kostki na malutkie drobiny i zmieszanie ich z oliwą z oliwek, stworzy znakomitą pastę. Nadaje się doskonale do przyprawiania mięsa, drobiu lub ryb. Pastę można przyprawić nawet bardziej. Wystarczy dodać curry lub posiekanego rozmarynu. • Podczas przyrządzania ciasta do pizzy, posypać je skruszoną kostką rosołową. Po upieczeniu, pizza będzie miała bardziej wyrazisty smak. • Pokruszyć kostkę i otoczyć w niej ziemniaki pokryte oliwą z oliwek. Po upieczeniu, uzyskają pełniejszy smak i złoty kolor. • Aby skóra z kurczaka była bardziej chrupiąca, należy ją nasmarować kostką rosołową przed grillowaniem lub pieczeniem. • W celu podkreślenia smaku beszamelowego sosu, należy rozpuścić kostkę w gorącym mleku. Następnie, dodać liść laurowy i szczyptę gałki muszkatołowej. • Żeby kurczak był bardziej soczysty i miękki, rozpuścić kostkę na patelni, podczas duszenia kurczaka na wolnym ogniu. Nie tylko wzbogaci smak, ale zapewni też odpowiednią wilgoć kurczaka. Można go wtedy pokroić na mniejsze kawałki, które sprawdzą się w sałatkach i kanapkach. • Dodanie pokruszonej kostki do panierki, poprawi smak jagnięciny, kurczaka, a nawet japońskiej tempury. • Pokruszoną kostkę zmieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, tak aby powstała maślana konsystencja. Posmarować tym masełkiem bagietkę i włożyć ją na kilka minut do piekarnika. Powstanie idealna przekąska. • Ze względu na zawartość glutaminianu sodu, warto zastąpić kostkę świeżymi warzywami z dodatkiem ziół i świeżym mięsem. Aromat i smak potrawy również będą bardziej intensywne. A sama potrawa będzie zdrowsza. • Świetną alternatywą sklepowej kostki rosołowej jest kostka domowej roboty. Kostka domowej roboty może być lepszym rozwiązaniem, ponieważ nie występują żadne żelazne zasady dotyczące rodzaju i ilości składników do jej przyrządzenia.
Kostkę rosołową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie powinno być szczelnie zamknięte. Dla najlepszej jakości, kostki mogą być przechowywane nie dłużej niż dwa lata. Po tym okresie ich smak, konsystencja oraz zapach mogą ulec zmianie. Wciąż będą nadawać się do wykorzystania w kuchni, ale właściwości takich kostek będą już dużo słabsze. Dlatego, jeśli zmieni się zapach, smak lub konsystencja, najlepiej wyrzucić kostki.
Kostki własnej roboty można zamrozić. Kostki będąc jeszcze w płynnej postaci, powinny być przelane do formy na lód. Formę umieścić w zamrażarce. Po uzyskaniu zamrożonych kostek rosołowych, wyciągnąć je z formy i wrzucić do plastikowej torby lub pojemnika. Szczelnie zamknąć. Można też umieścić na pojemniku (lub torbie) datę przygotowania kostek, aby śledzić ich okres do spożycia.
Objętość(ml)0 ml
Procent masy0 %