ßßß Cookit - przepis na Łatwe curry ze Sri Lanki

Łatwe curry ze Sri Lanki

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwe i zaskakująco dobre curry ze Sri Lanki . Przygotowanie nie nastręcza problemów. Jest w nim stosunkowo niewiele przypraw jak na curry a świeży korzeń imbiru jest tu zastąpiony imbirem w proszku. Spodziewałam się więc nieco uboższej smakowo wersji curry, ale nic z tych rzeczy - curry jest naprawdę aromatyczne i jak zwykle pyszne. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Kuchnia indyjska jest naprawdę pyszna.
2 łyżki przyprawy curry
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1-3 łyżeczki chilli w proszku
4 piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
olej roślinny
400 ml mleczka kokosowego
200 ml wody
pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
mały pęczek świeżej kolendry
sól i świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy proszek curry, garam masala, cynamon, imbir i chilli, prażymy cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Do przypraw w patelni dodajemy olej ( łyżkę mniej więcej) i zwiększamy gaz. Dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty, mieszając kurczaka od czasu do czasu, aby był zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodajemy mleczko kokosowe wraz z wodą i gotujemy kilka minut lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy pokrojony szczypiorek oraz posiekany ząbek czosnku i podgotowujemy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i cukrem. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.
Przepis z książki Lorraine Pascale "Fast, fresh and easy food"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/03/atwe-curry-ze-sri-lanki.html