ßßß Cookit - przepis na Skręcone paluchy z ciasta francuskiego

Skręcone paluchy z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczna i smaczna przekąska, która świetnie sprawdza się jako imprezowe menu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie posypać dowolnymi składnikami i pokroić w długie paski a potem po niedługim czasie można już smakować te finezyjnie skręcone paluchy . Moje były w trzech smakach i chyba najbardziej smakowały mi te serowe. Niepokojące jest tylko to, że ręka za często się po nie wyciąga.
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki świeżo startego parmesanu
2 łyżki maku
2 łyżki sezamu
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz do smaku
Ciasto francuskie odpakowujemy (w przypadku, gdy posiadamy ciasto nie rozwałkowane, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm. Ciasto kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pierwszą część posypujemy startym parmesanem i lekko wgniatamy. Drugą posypujemy częściowo makiem a częściowo ziarnem sezamowym (lub mieszamy oba ziarna i posypujemy całość mieszanką) i też lekko wgniatamy. Całość posypujemy sola i pieprzem. "Arkusze" ciasta przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Wyjmujemy z lodówki i każdą część kroimy na 12 równej wielkości kawałków. Każdy pasek przytrzymujemy palcem, lekko dociskając go do blaszki a drugą ręką skręcamy pasek i umieszczamy go z powrotem na papierze do pieczenia. Czynność powtarzamy ze wszystkimi paskami. Pieczemy przez ok 12-14 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/skrecone-paluchy-z-ciasta-francuskiego.html