ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny ryż z soczewicą

Aromatyczny ryż z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny ryż z soczewicą to bardzo prosta, lekkostrawna, wegetariańska potrawa, która mi osobiście bardzo smakowała. Ryż i soczewica ugotowane razem prawie na papkę w połączeniu z indyjskimi przyprawami dały zaskakująco smaczny obiad. Można go zjeść z dodatkiem jogurtu i piklowanych warzyw lub bez żadnych dodatków. Świetny będzie również jako lunch lub kolacja.
Aromatyczny ryż z soczewicą (proporcje na 1 osobę)
35 g ryżu basmati
35 g soczewicy żółtej (yellow mung)
1 łyżeczka ghee lub masła
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1/2 małej cebuli, obranej i posiekanej
1 zielone chilli, w całości ( u mnie odrobina płatków chilii)
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
1/2 ząbka czosnku, branego i posiekanego
sól, do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
400 ml wody
1/4 łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Ryż myjemy, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę i odstawiamy na 30 minut. Tłuszcz podgrzewamy w sporym rondelku lub głębokiej patelni, dodajemy kumin i smażymy, przez 20 sekund, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu przez 4 minuty, dodajemy chilli, imbir, czosnek i sól i podsmażamy ok 30 sekund po czym dodajemy odcedzony ryż i soczewicę, kurkumę i wodę. Gotujemy przez kilka minut po czym zmniejszamy gaz i gotujemy przez 30 minut aż ryż i soczewica zmiękną a konsystencja będzie przypominała papkę. Dodajemy garam masala i pierz, ewentualnie doprawiamy solą.
Przepis z książki Anjum Anand "Indian food made easy"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/11/aromatyczny-ryz-z-soczewica.html