ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kukurydzy na ostro

Zupa krem z kukurydzy na ostro

nazwa

Wykonanie

Nie wiem z jakiego powodu, ale moje dzieci wprost uwielbiają kukurydze w każdej postaci. Począwszy od ugotowanych kolb poprzez dodatek do wszystkiego a a na zupie skończywszy. Dlatego czas od czasu na stole pojawia się ta ostatnia:) Nie do końca moje smaki, ale rozgrzewająca i słoneczna - w sam raz na jesienną pluchę.
SKŁADNIKI:
2 puszki kukurydzy
1/3 kostki masła
1 1/2 litra wody
200 ml śmietany 12%
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (można zastąpić 1 łyżeczką proszkowanego chili)
łyżeczka startego imbiru (można zstąpić 1 łyżeczką proszkowanego imbiru)
1/2 łyżeczka kurkumy
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydze z masłem wkładam do garnka. Duszę pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie miksuję na gładką masę. Zmiksowaną kukurydzę zalewam wodą. Dodaję przeciśnięty czosnek, imbir, kurkumę i gotuję na małym ogniu 10 minut. Papryczkę chili wypestkowyję, kroję i ubijam w moździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã śmietanę. Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam solą i pieprzem. Krem podaję z grzankami z masłem czosnkowym.
Źródło:http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2013/11/zupa-krem-kukurydziany-na-ostro.html