Wykonanie
Nie wiem z jakiego powodu, ale moje dzieci wprost uwielbiają
kukurydze w każdej postaci. Począwszy od ugotowanych kolb poprzez dodatek do wszystkiego a a na zupie skończywszy. Dlatego czas od czasu na
stole pojawia się ta ostatnia:) Nie do końca moje smaki, ale rozgrzewająca i
słoneczna - w sam raz na jesienną pluchę.
SKŁADNIKI:2 puszki
kukurydzy1/3 kostki
masła1 1/2 litra
wody200 ml
śmietany 12%2 ząbki
czosnku1
papryczka chili (można zastąpić 1 łyżeczką proszkowanego
chili)łyżeczka startego
imbiru (można zstąpić 1 łyżeczką proszkowanego
imbiru)1/2 łyżeczka
kurkumySól i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Kukurydze z
masłem wkładam do garnka. Duszę pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie miksuję na gładką masę. Zmiksowaną
kukurydzę zalewam
wodą. Dodaję przeciśnięty
czosnek,
imbir,
kurkumę i gotuję na małym ogniu 10 minut.
Papryczkę chili wypestkowyję, kroję i ubijam w moździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã
śmietanę. Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam
solą i
pieprzem. Krem podaję z grzankami z
masłem czosnkowym.