ßßß Cookit - przepis na Kurczak smażony

Kurczak smażony

nazwa

Wykonanie

Udka z kurczaka robię dość często, ale takiego, smażonego w mącznej panierce zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo prosty, z minimalną ilością przypraw, bo tylko z pieprzem i solą, ale w całości oddający smak kurczaka.
4 udka z kurczaka lub inne części
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju lub masła
sól i pieprz do smaku
Części kurczaka myjemy, wycieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy dokładnie w mące.
Olej lub masło rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Wykładamy na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/06/kurczak-smazony.html