ßßß Cookit - przepis na Wuzetka

Wuzetka

nazwa

Wykonanie

Kiedyś wuzetka była najpopularniejszym ciastem, które można było zjeść w ciastkarni. Nie przypominam sobie, żeby były jeszcze jakieś inne ciasta, no może szarlotka, której w tamtych czasach nie znosiłam. Nie wiem, jak jest dzisiaj, ale z przyjemnością upiekłam je w domu sama. Wuzetka to jedno z najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych ciast. Kakaowy biszkopt, przełożony dużą ilością bitej śmietany, posypanej z wierzchu mieloną kawą lub kakao. Klasyk, który zawsze pozostanie jednym z najchętniej zjadanych.
Wuzetka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 ml śmietany kremówki (u mnie double cream)
mielona kawa lub kakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o bokach 23 cm lub tortownicę o tej samej średnicy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i lekko mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut. Studzimy.
Śmietanę ubijamy(uważając, by nie ubić na masło). Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Na pierwszy krążek wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy drugim. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Posypujemy kawą lub kakao.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/wuzetka.html