ßßß Cookit - przepis na Ciasto z marmoladą

Ciasto z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Ciasto z marmoladą może nie jest jakimś bardzo wykwintnym ciastem, ale jest za to bardzo proste i szybkie.
To również dobry sposób na wykorzystanie marmolady lub dżemu. Lukier można pominąć, ale moim zdaniem, dodanie do ciasta lekko kwaskowatej słodyczy podkreśla jego smak.
125 g masła, w kawałkach
1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
150 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
2 jajka
60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie pomarańczowa)
225 g (1 1/2 szklanki)m mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
60 ml (1/4 szklanki) mleka
lukier:
240 g (1 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
30 g miękkiego masła
1 1/2 łyżki pomarańczowego lub cytrynowego soku
Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Ciasto można ozdobić lukrem. Składniki na lukier umieszczamy w misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż lukier będzie miał łatwą do smarowania konsystencję.
Przepis z książki "Everyday cakes & cookies"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/ciasto-z-marmolada.html