Wykonanie
Ciasto z
marmoladą może nie jest jakimś bardzo wykwintnym
ciastem, ale jest za to bardzo proste i szybkie.To również dobry sposób na wykorzystanie
marmolady lub
dżemu.
Lukier można pominąć, ale moim zdaniem, dodanie do ciasta lekko kwaskowatej
słodyczy podkreśla jego smak.

125 g
masła, w kawałkach1 łyżeczka drobno startej
skórki pomarańczowej150 g (3/4 szklanki)
brązowego cukru2
jajka60 ml (1/4 szklanki)
marmolady ( u mnie pomarańczowa)225 g (1 1/2 szklanki)m
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)60 ml (1/4 szklanki)
mlekalukier:240 g (1 1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka drobno startej skórki z
pomarańczy lub z
cytryny30 g miękkiego
masła1 1/2 łyżki
pomarańczowego lub
cytrynowego sokuPiekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Ciasto można ozdobić lukrem. Składniki na
lukier umieszczamy w misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż
lukier będzie miał łatwą do smarowania konsystencję.Przepis z książki "Everyday cakes & cookies"