ßßß Cookit - przepis na Puszysta babka z ajerkoniakiem

Puszysta babka z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Lekka i puszysta babka z ajerkoniakiem . Likier jajeczny występuję w tym cieście w podwójnej dawce, gdyż po upieczeniu ciasto dodatkowo się nim nasącza. Babka jest bardzo puszysta więc gęsty likier dodaje jej nieco ciężkości i oczywiście podwyższa efekty smakowe babki. Szybka w przygotowaniu i chociaż "idzie" do niej sporo adwokata, to ze względu na specyficzne walory smakowe, warto takiego ciasta spróbować.
5 jajek
200 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
125 ml oleju
250 ml ajerkoniaku
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
100 ml ajerkoniaku - do nasączenia
cukier puder - do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy foremkę do babek.
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta wlewamy likier jajeczny ( można ewentualnie nakłuć dodatkowo wykałaczkami). Czekamy ok godziny aż likier wsiąknie w ciasto po czym wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z niewielkimi zmianami z tej strony
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/puszysta-babka-z-ajerkoniakiem.html