Wykonanie
Lekka i puszysta babka z
ajerkoniakiem .
Likier jajeczny występuję w tym cieście w podwójnej dawce, gdyż po upieczeniu ciasto dodatkowo się nim nasącza. Babka jest bardzo puszysta więc gęsty
likier dodaje jej nieco ciężkości i oczywiście podwyższa efekty smakowe babki. Szybka w przygotowaniu i chociaż "idzie" do niej sporo
adwokata, to ze względu na specyficzne walory smakowe, warto takiego ciasta spróbować.
5
jajek200 g
cukru pudru3 łyżeczki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią125 ml
oleju250 ml
ajerkoniaku250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:100 ml
ajerkoniaku - do nasączenia
cukier puder - do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy foremkę do babek.
Jajka,
cukier puder i
cukier waniliowy ucieramy do białości. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy
olej z
likierem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Na koniec dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta wlewamy
likier jajeczny ( można ewentualnie nakłuć dodatkowo wykałaczkami). Czekamy ok godziny aż
likier wsiąknie w ciasto po czym wyjmujemy z foremki i posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis z niewielkimi zmianami z tej strony