ßßß Cookit - przepis na Tosty z chorizo i chilli

Tosty z chorizo i chilli

nazwa

Wykonanie

Tosty z chorizo i chilli to bardzo smaczne, choć nieco kaloryczne "kanapki" na ciepło, które tak wszyscy lubimy. Można je jeść i na śniadanie i na brunch i na lunch i na kolację - pora dnia i nazwa posiłku nie gra roli. To naprawdę ostra wersja, bo i kiełbaski chorizo są dość mocno przyprawione i mieszanka czosnku, cebuli i chilli, którą posypujemy wierzch dodaje naprawdę "gorących" doznań smakowych. Całość zatopiona w pysznym rozpuszczonym serze camembert i orzeźwiona świeżym pomidorem. Czy ktoś odmówi?...;)
Tosty z chorizo i chilli ( przepis na 2 osoby)
2 kromki chleba, najlepiej żytniego
kilka plastrów kiełbaski chorizo
2 plastry pomidora
4 plastry sera camembert
1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 papryczki chilli bez gniazd nasiennych, posiekana
olej do smażenia
glazura balsamiczna (gotowa lub samodzielnie przyrządzona: kilka łyżek octu balsamicznego, podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć - najlepiej przyrządzić tuż przed polaniem, trwa chwilę)
Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Kromki chleba opiekamy w tosterze, na grillu( można na patelni grillowej) lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez kilka minut chorizo. Na podpieczone kromki układamy pomidory, na to kiełbaski chorizo a na wierzchu plasterki sera camembert. Całość posypujemy cebulą, czosnkiem i chilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut lub do momentu, gdy ser zacznie się rozpuszczać. Podajemy polane glazurą balsamiczną.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/02/tosty-z-chorizo-i-chilli.html