ßßß Cookit - przepis na Shakshuka – wersja podstawowa

Shakshuka – wersja podstawowa

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Dziś naszą inspiracją jest shakshuka, jaką jadłam w Tel Avivie w lokalu o nazwie Dr. Shakshuka (profil lokalu na Facebooku). Danie to było całkowitym zaskoczeniem. Niby pulpa pomidorowa z jajkami podana na patelni, ale przyprawy zrobiły z tego chyba najlepszy szybki lunch lub kolację.
Polecamy podawać ją w wersji podstawowej lub z mięsem, świetnie będzie smakowało z chorizo lub smażonymi białymi kiełbaskami. Zapraszamy dziś na Shakshukę – wersję podstawową .
Składniki (na dwie porcje):
Puszka pomidorów
2 duże ząbki czosnku
1 mała cebula
3-4 jajka
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeży szczypiorek do posypania
1 łyżka oleju
chleb do podania
Making-off:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy 2 minuty.
Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Smażymy 2 minuty mieszając.
Wbijamy jajka, całość smażymy na średnim ogniu aż jajka lekko się zetną. U mnie trwało to około 10 minut.
Danie podajemy w patelni z chlebem.
Shakshukę posypujemy świeżym, pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Reklamy
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2019/05/18/shakshuka-wersja-podstawowa