Wykonanie
Cześć,Dziś naszą inspiracją jest shakshuka, jaką
jadłam w Tel Avivie w lokalu o nazwie Dr. Shakshuka (profil lokalu na Facebooku). Danie to było całkowitym zaskoczeniem. Niby pulpa pomidorowa z
jajkami podana na patelni, ale
przyprawy zrobiły z tego chyba najlepszy szybki lunch lub kolację.Polecamy podawać ją w wersji podstawowej lub z
mięsem, świetnie będzie smakowało z chorizo lub smażonymi białymi
kiełbaskami. Zapraszamy dziś na Shakshukę – wersję podstawową .Składniki (na dwie porcje):Puszka
pomidorów2 duże ząbki
czosnku1 mała
cebula3-4
jajkaszczypta
cynamonu1/3 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiświeży
szczypiorek do posypania1 łyżka
olejuchleb do podaniaMaking-off:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce
oleju na patelni. Dodajemy przepuszczony przez praskę
czosnek. Podsmażamy 2 minuty.Dodajemy
pomidory oraz
przyprawy. Smażymy 2 minuty mieszając.Wbijamy
jajka, całość smażymy na średnim ogniu aż
jajka lekko się zetną. U mnie trwało to około 10 minut.Danie podajemy w patelni z
chlebem.Shakshukę posypujemy świeżym, pokrojonym
szczypiorkiem.Smacznego!Gosia i PrzemekReklamy