Wykonanie
Pyszne ciasto z mocno
czekoladowym spodem z dodatkiem
mąki ryżowej, której małe drobinki można wyczuć podczas jedzenia, oraz z nieco mniej
czekoladowym kremem na bazie
serka . Krem jest świetnym uzupełnieniem ciężkiego,
czekoladowego spodu. Nadaje mu lekkości i jest, jak każdy krem na bazie
serka bardzo smaczny. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mało pracochłonne. Odpowiednie również dla osób na diecie bezglutenowej. Moim gościom bardzo smakowało.
Przepis na ciasto
czekoladowe z kremem - bezglutenowe275 g ciemnej
czekolady, w kawałkach100 g
masła2
jajka130 g drobnego
cukru(najlepiej trzcinowego)50 g
mąki ryżowej1 1/4 lyżeczki
proszku do pieczenia65 ml pełnego
mlekakrem:140 g
masła, bardzo miękkiego170 g
cukru pudru300 g
serka typu philadelphia1 łyzka
kakaoPiekarnik nastawiamy na 160 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i
masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy, aż do rozpuszczenia składników(można to zrobić również w kąpieli
wodnej). Zostawiamy do przestudzenia.
Jajka i
cukier wkładamy do miski i ubijamy do białości. Dodajemy
makę ryżową i
proszek do pieczenia mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczoną
czekoladę z
masłem. Na koniec dodajemy
mleko i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut(sprawdzamy patyczkiem, jesli jest czysty, ciasto jest gotowe)Studzimy w foremce.W międzyczasie przygotowujemy krem.
Masło,
cukier,
serek i
kakao umieszczamy w misce. Ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.
Przepis na podstawie przepisu z książki I. Popović " Popina book of baking"