Wykonanie
Zupa jarzynowa z dodatkiem dyni ? Kiedy zostaną nam jakieś resztki dyni, taka zupa z pewnością będzie świetnym jej wykorzystaniem. Nie jest to oczywiście typowa dyniowa, lecz jeszcze jedna odsłona jarzynowej, która należy do moich ulubionych zup. Zupa wyszła pyszna. Na tę
porę roku - idealna.Przepis dodaję do Festiwalu Dyni
Przepis na zupę jarzynową z
dynią1
por, pokrojony w plastry2
łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry2
marchewki, pokrojone w kostkę1 plaster brukwi lub
kalarepy, pokrojony w kostkęmała
dynia (ok 400 g), pokrojona w kostkę2 łyżki
masła do smażenia2 litry rosołu (może być z kostki)3
ziemniaki, pokrojone w kostkę1 szklanka
groszku mrożonego
sól i
pieprz do smaku
natka pietruszkiśmietana do podaniaNa głębokiej patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy pokrojone warzywa, oprócz
ziemniaków i
groszku. Smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy do dużego garnka z gorącym rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodajemy
ziemniaki i
groszek i gotujemy kolejne 15 minut, do miękkości
ziemniaków. Doprawiamy ewentualnie
solą i
pieprzem. Podajemy z zieloną
pietruszką i kleksem
śmietany.