Wykonanie
Za oknem jesienna szaruga (w innych częściach Polski zimowa aura) a ja doładowuję swoje akumulatory pięknym
pomarańczowym kolorem na talerzu. Proponuję także i Wam przygotowanie pysznej, rozgrzewającej zupy z dyni .Chociaż zakup dyni w tym czasie jest już dosyć trudny – ja otrzymałam ją gratis w zaprzyjaźnionym osiedlowym sklepie prosto z wystawy. Szczęśliwa z powodu takiego nabytku przyrządziłam pyszną zupę i od razu humor całej rodziny uległ znacznej poprawie.Gorąco polecam na jesienno-zimową chandrę!!
średniej wielkości
dynia1 większy
por2
marchewki3 duże
ziemniaki3 ząbki
czosnku5 dag
masłapapryka słodka w proszku
imbir mielony
sólpieprzDodatkowo:
natka pietruszkigroszek ptysiowy lub grzanki
Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki.Warzywa obrać, pokroić.Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać
wodą tak aby przykryła warzywa.Dodać
masło, posolić i gotować do miękkości.Warzywa zmiksować blenderem i doprawić do smaku.Zupę podawać z
groszkiem ptysiowym lub grzankami.Smacznego!!