ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec miodowo-serowy

Przekładaniec miodowo-serowy

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które z dnia na dzień staje się coraz lepsze stało się u mnie w domu prawdziwym hitem. Przekładańca miodowo-serowego upiekłam zamiast tradycyjnego sernika. Ciasto jest pyszne. Podobne nieco do miodownika, ale zamiast masy z kaszy mannej mamy tutaj masę serową. Przekładaniec miodowo-serowy o miodowym smaku, z dnia na dzień nasiąka masą przez co staje się coraz wilgotniejszy i coraz lepszy. To jedno z najlepszych ciast przekładanych jakie jadłam i jeden z najlepszych...serników. Ciasto idealnie nadaje się jako ciasto na święta lub specjalne okazje. Polecam.
Ciasto:
550 g mąki
230 g cukru
2 jajka
250 g masła
2 łyzki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji z wanili
Masa:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
6 jajek
230 g cukru
200 g masła
1 budyń śmietankowy(na 1/2 l mleka, ja dałam 40 g maki ziemniaczanej)
250 ml mleka
1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady ciemnej
100 ml śmietanki kremowej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i rowałkowujemy na 3 placki o grubości ok 1/2 cm. Pieczemy każdy placek oddzielnie ok 15 minut, na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w wysokim rondlu na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i baza będzie gorąca, dodajemy cały czas intensywnie mieszając, budyń(lub mąkę ziemniaczaną) rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy esencję waniliową. Placki przekładamy gorącą masą serową. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczmy w rondelku na małym ogniu i polewamy nią wystudzone ciasto.
Przepis z WŻ
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/04/przekadaniec-miodowo-serowy.html