Wykonanie
Krajanka z
bananami i
cynamonową kruszonką to niesamowicie proste i niesamowicie pyszne ciasto. Przyzwyczajona do tego, że
banany na ciasto trzeba zgnieść, zrobiłam to, zanim doczytałam, że tym razem potrzebne są
banany w plastrach. Nie sądzę jednak, by w jakimś stopniu wpłynęło to na smak całości, może uczyniło ciasto jedynie bardziej wilgotnym, co zazwyczaj jest plusem. Krajankę zjada się błyskawicznie. Słodka, cynamonowa kruszonka zatopiona w rozgniecionych bananach sprawiają, że od ciasta trudno się oderwać a o małym kawałku na drugi dzień można jedynie pomarzyć. Polecam.
Kruszonka:
55 g
cukru trzcinowego30 g
maki1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu30 g solonego
masła(u mnie zwykłe)Ciasto:45 g miękkiego solonego
masła ( u mnie zwykłe)75 g
cukru trzcinowego1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii75 ml
mleka110 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 średnie (lub 2 duże)
banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm.Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy
cukier,
mąkę,
cynamon w misce i łączymy z
masłem, aż powstanie kruszonka.Na ciasto ucieramy
masło i
cukier, dodajemy
jajko,
wanilię i
mleko.
Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy krótko do momentu połączenia. Wykładamy do przygotowanej foremki. Plasterki
bananów( u mnie rozgnieciona papka) układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut.Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"