Wykonanie
Ciasto :3 szkl.
mąki4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka1 szkl.
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 1/2 szkl.
mleka115 g
masłaMasa cynamonowa :200 g miękkiego
masła1 szkl. ciemnego
cukru trzcinowego ( muscovado)2 łyżki
mąki2 łyżki
cynamonuCiasto:
Masło stopić i przestudzić. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie składniki ciasta, oprócz
masła, ciasto zmiksowac, a następnie dodać
masło i jeszcze raz zmiksowac ciasto. Masa cynamonowa : Miękkie
masło utrzeć z
cukrem ,
cynamonem i
mąką na gładką masę. Foremkę 22 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką porcje masy cynamonowej. - po ok. 3/4 łyżki .
Czubkiem noża lekko wymieszać masę cynamonowa z jasnym
ciastemPiekarnik rozgrzać do 175 st. (górna i dolna grzałka) . Piec ciasto 30 - 40 min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)Ciasto po przestudzeniu można posypać
cukrem pudrem, ale raczej dla dekoracji , bo ciasto jest dość słodkie .