ßßß Cookit - przepis na Zupa z kukurydzy

Zupa z kukurydzy

nazwa

Wykonanie

Czy można sobie wyobrazić bardziej słoneczne danie? Właśnie ta intensywna żółć zainspirowała mnie do tego, by wypróbować tą kukurydzianą zupę . Nie przepadam za zupami krem, ale ta jest tylko troszkę rozgnieciona a przy tym lekko czosnkowa, kremowa, delikatnie słodka, słodkością kukurydzy i bardzo smaczna. Dodatek kurczaka świetnie tutaj pasuje a przy tym sprawi, że zaspokoimy głód na nieco dłużej.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking".
25 g masła
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki ok 2 cm
1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
3-4 duże ząbki czosnku, obranego i drobno pokrojonego
600 ml rosołku(może być z kostki)
125 ml mleka
125 ml śmietany (single cream)
1 puszka (340 g) kukurydzy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 gałązka szczypiorku, posiekanego
sok z cytryny, ewentualnie
Masło rozpuszczamy w dużym rondlu, dodajemy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie lekko złoty.
Rosołek, mleko, śmietanę i kukurydzę umieszczamy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem i przez kilka sekund rozgniatamy na grube puree. Ja zrobiłam to ręcznym blenderem. Wylewamy puree do rondla z kurczakiem i doprowadzamy powoli do wrzenia, zmniejszamy gaz i podgrzewamy ok 4-5 minut.
Posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny(ja robiłam bez soku)
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/03/zupa-z-kukurydzy.html