Wykonanie
Udka z kurczaka cieszą się u mnie w domu niesłabnącym "wzięciem". Muszą spełniać tylko jeden warunek -
mieć chrupiącą, spieczoną skórkę. Zajadamy je wtedy wszyscy z apetytem. Oczywiście skórka z mojego udka idzie na talerz
męża, bo choć bardzo lubię, to jednak muszę się kalorycznie "ograniczać". Dzisiejsze udka smaczne jak zawsze, tym razem z
pietruszką w roli głównej.
4 udkapęczek
natki pietruszki, posiekanej
sól morskapieprz4 ząbki
czosnku, zmiażdżone
papryka w proszku4 kopiaste łyżeczki
masłaUdka myjemy, nacieramy zmiażdżonym
czosnkiem,
solą,
papryką,
pieprzem i częścią
pietruszki. Resztą
pietruszki wypełniamy przestrzeń
między skórą a
mięsem. Pozostawiamy na ok 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Udka układamy w naczyniu do pieczenia, na każde z nich wkładamy łyżeczkę
masła, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Pod koniec pieczenia kilkakrotnie polewamy udka powstałym podczas pieczenia tłuszczem, skórka będzie wtedy chrupiąca.