Wykonanie
Idealne do grilla;)Kto nie lubi masełka
czosnkowego z chrupiącym kawałkiem
chleba z grilla albo na upieczonej rybie?Szybki przepis, mało składników, łatwa możliwość modyfikacji.Z tego co poczytałam, niektórzy zamrażają takie masełko z
ziołami a
potem dodają do
sosów dla urozmaicenia smaków.U mnie to jest niemożliwe, bo zrobiłam masełko rano, a wieczorem była już resztka...Podaję podstawowy przepis,który do woli można zmieniać;)
Składniki:kostka
masła, najlepiej 82%2-3 ząbki
czosnkunatka z
pietruszkisól morskaPrzygotowanie:W miseczce mieszamy
masło z
natką i przeciśniętymi ząbkami
czosnku.Doprawiamy
solą morską. (alternatywa jest posiekanie
czosnku i przetarcie go nożem z
solą).Masełko przekładamy do miseczki lub formujemy odpowiedni kształt (kula, sześcian itd).Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2godziny.Masełko jest dobre zaraz po zrobieniu ale
czosnek jeszcze nie ma szans puścić
soków.Smacznego;)