Wykonanie
Ostatnio mam jakąś fazę na
banany a właściwie na wypieki z nimi, bo za
bananami samymi w sobie nie przepadam. Kolejny więc przepis
bananowy do którego namawiać nie muszę. Tym razem znowu muffiny .
Czekoladowe, wilgotne, odpowiednio słodkie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i długo utrzymujące swą świeżość. Polecam.Przepis z książki Nigelli Lawson "Kitchen"
3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe
banany125 ml
oleju roślinnego2
jajka100 g jasnego
brązowego cukru225 g
mąki3 łyżki dobrej jakości
kakao, przesiane1 łyżeczka
sodyPiekarnik nastawiamy na 200 st C i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.Rozgniatamy
banany, dodajemy
olej,
jajka i
cukier.Mieszamy
mąkę,
kakao i
sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy
ciastem foremki.Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.