ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z malinami i białą czekoladą

Ciasto jogurtowe z malinami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Ciasta na jogurcie, to jak dla mnie idealna propozycja na lato. Jak dodamy do tego maliny, to otrzymamy dodatkowo orzeźwiającą nutę. Dodatek białej czekolady, lekko osłodzi nam ten lekko kwaskowaty za sprawą malin smak. W efekcie powstanie ciasto, od którego trudno się oderwać. Bardzo trudno.
125 ml oleju słonecznikowego
175 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g malin świeżych (mogą być mrożone)
75 g białej czekolady, posiekanej
125 g drobnego cukru trzcinowego
starta skórka i sok z jednej pomarańczy
125 ml jogurtu
3 średnie jajka, ubite
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na temp 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę.
Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy maliny i obtaczamy je delikatnie w mące tak aby całkowicie je pokryć. W środku mąki robimy wgłębienie.
W innej misce ubijamy cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy, jogurt i jajka. Wlewamy do wgłębienia w mącznej miksturze. Dodajemy posiekaną białą czekoladę. Mieszamy.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 55 minut(piekłam 45) przykrywając folią wierzch, gdy za szybko zacznie brązowieć. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia. Wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki " Easy to make! Cakes & Bakes "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/07/ciasto-jogurtowe-z-malinami-i-biaa.html