ßßß Cookit - przepis na Muffiny malinowe z białą czekoladą

Muffiny malinowe z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś pisałam, że ubóstwiam Ainsley'a Harriot'a, chyba nie mniej nić Nigellę. Bądź co bądź to w końcu facet i to niczego sobie. A do tego jak gotuje. Dużo bym dała za posiłek przyszykowany przez niego. Ale jak na razie mogę tylko, albo może aż, sama sobie szykować to co poleca . Tym razem padło na muffiny, a że maliny w pełni to nie mogło się obyć bez nich.
Przepis w ramach malinowego zawrotu głowy .
Składniki:
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżekcza ekstraktu waniliowego
225 ml mleka
50g masła
tabliczka białej czekolady
200 g malin
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski. Wsypać cukier. W drugiej misce wbić jajko. Dodać kilka łyżeczek ekstraktu waniliowego oraz mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu misek. Wlać roztopione masło, dodać pokrojoną na kawałki czekoladę i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać maliny, kilka odłożyć do dekoracji. Wymieszać delikatnie, tak, by nie rozgnieść owoców. Foremki do muffinów wyłożyć papilotkami. Nabierać ciasto łyżką i palcem zsuwać do foremek. Zrobić na środku wgłębienie w cieście i ułożyć tam malinę. Foremki ustawić na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 20-25 minut, aż babeczki się przyrumienią.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/07/Muffiny-malinowe-z-biala-czekolada.html