ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jak w Polsce, ale w Solingen pogoda jest okropna, ciągle pada deszcz. I jedyne co jest w stanie nam poprawić humor to zapiekanki, które namiętnie robię.
Lista zakupów na naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 27 cm:
1 bakłażan (o wadze ok. 400 g)
2 średnie cukinie
1 kg kartofli
5 jajek
2 ząbki czosnku
200 g tartego żółtego sera
5 łyżek posiekanej pietruszki
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania
olej do smażenia
Bakłażana ze skórą pokroić w plastry. Cukinie obrać i również pokroić w plastry. Wrzucić wszystko na sito, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Plastry bakłażana i cukinii zrumienić na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości.
3 jajka ugotować na twardo. Kiedy wystygną, obrać i pokroić w plastry.
Kiedy ziemniaki lekko przestygną, obrać i pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne posmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą (również brzegi).
Posiekaną nać pietruszki wymieszać dokładnie z serem żółtym, posiekanym czosnkiem i 2 surowymi jajkami.
Na dnie naczynia żaroodpornego położyć pierwszą warstwę z plastrów ziemniaków (wraz z brzegami). Lekko posolić i popieprzyć. Całość przykryć warstwą masy z sera i pietruszki.
Następnie wyłożyć równomiernie plastry bakłażana i cukinii oraz plastry ugotowanych na twardo jajek.
Na sam koniec wszystko przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków.
Wierzch lekko posolić i popieprzyć.
Piec 45 min. w 200 st. aż ziemniaki na górze zrumienią się.
Podałam z sałatą.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/11/Zapiekanka-ziemniaczana-z-baklazanem-i-cukinia.html