Wykonanie
Ostatnio tak dużo się dzieje w moim życiu, że nie mam apetytu, tym bardziej weny do gotowania. Ale po tygodniu jedzenia kanapek powiedziałam: dość! I zaczęłam prowadzić normalną kuchnię. Jej
wynikiem jest aksamitny krem z
porów:)Lista zakupów :4
pory3 łyżki
masłapieprz, szczypta
gałki muszkatałowej4
ziemniaki3-4 litry
bulionuZ
porów odciąć korzenie i pióropusz. Resztę cienko pokroić i zeszklić na
maśle. Dodać gałkę i sporo
pieprzu. Dołożyć surowe
ziemniaki- pokrojone w kostkę. Wszystko poddusić razem. Przełożyć do rondla, zalać
bulionem, włożyć
listek alurowy i
ziele angielskie. Gotować ok. 20-30 min. Wyjąć listek i ziele. Resztę zmiksować. Podawać z grzankami, tostami lub samą zupę krem posypaną tylko uprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni.
Smacznego życzy
oliwek :)