Wykonanie
W tym roku w moim ogródku urosła sobie zielona
dynia. Troszkę inna jest w wyglądzie i smaku od tej tradycyjnej pomarańczowej ale chciałam spróbować czegoś innego. Wniosek - wolę tę
pomarańczową ale żeby
mieć porównanie trzeba spróbować. Zrobiłam więc dla porównania zupę krem z zielonej dyni ale dodałam więcej warzyw i
ziół.- pół obranej i pokrojonej w kawałki średniej dyni ( u mnie wyszedł głęboki talerz z górką)- 6 średniej wielkości
ziemnniaków- 2
pory ( razem z niewielką częścią zieloną)- 2 duże
marchewki- 1,7 l.
wody ( lub
bulionu)- 100g
masła-
sól,
pieprz, garść świeżej
szałwii ( może być suszona wtedy podejrzewam dobra łyżka) , 1 łyżeczka
szafranu, 1,5 całej
gałki muszkatołowej.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki,
pora obieramy i kroimy w plasterki,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem podduszamy na 50g
masła. Można dodać trochę
wody żeby się nam nie przypaliło. Kiedy warzywa trochę zmiękną przerzucamy je do garnka i to samo na reszcie
masła robimy z
dynią. Kiedy
dynia nam zmięknie dodajemy ją do reszty warzyw, zalewamy pozostałą
wodą. Moje warzywa były wodniste - łącznie z
dynią więc u mnie tyle
wody wystarczyło ale możecie dodać więcej. Gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na gładko. Dodajemy
przyprawy i drobniutko porwaną
szałwię. Chwilę gotujemy żeby wszystkie smaki się połączyły. Można podawać z grzankami,
groszkiem ptysiowym ,
makaronem lub
ryżem albo tak jak ja - zjadać bez niczego.