50 g margaryny bezmlecznej lub masła w temperaturze pokojowej4 łyżki cukru2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią150 g miksumąki bezglutenowej150 g mąki ryżowej + do podsypania stolnicy1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia125 ml mlekaryżowegoszczypta soliolej rzepakowy do głębokiego smażenia cukier puder do opruszeniaprzepis na ok. 9 oponekBezglutenowyZawiera:CukierJaja1. Margarynę utrzyj z cukrem na puszysty krem. 2. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 3. Do masy maślanej dodaj roztrzepane jajko i stopniowo dodawaj mąkę oraz mleko. 4. Masa po wymieszaniu powinna być miękka i puszysta, ale nie kleista. 5. Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie dłonią rozpłaszcz na ok. 1 cm placek. 6. Filiżanką o ostrym brzegu (u mnie średnicy 9 cm) wycinaj kółka i kolejno kieliszkiem środki oponek. 7. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju obustronnie na rumiano. 8. Usmażone oponki przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z forum cincin.ccSałatka z makrelą, botwinką, pieczonymi burakami i seleremCurry z ciecierzycą