ßßß Cookit - przepis na Oponki bez drożdży i sera

Oponki bez drożdży i sera

nazwa

Wykonanie

50 g margaryny bezmlecznej lub masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 g miksu mąki bezglutenowej
150 g mąki ryżowej + do podsypania stolnicy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka ryżowego
szczypta soli
olej rzepakowy do głębokiego smażenia

cukier puder do opruszenia
przepis na ok. 9 oponek
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
1. Margarynę utrzyj z cukrem na puszysty krem. 2. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 3. Do masy maślanej dodaj roztrzepane jajko i stopniowo dodawaj mąkę oraz mleko. 4. Masa po wymieszaniu powinna być miękka i puszysta, ale nie kleista. 5. Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie dłonią rozpłaszcz na ok. 1 cm placek. 6. Filiżanką o ostrym brzegu (u mnie średnicy 9 cm) wycinaj kółka i kolejno kieliszkiem środki oponek. 7. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju obustronnie na rumiano. 8. Usmażone oponki przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z forum cincin.cc
Sałatka z makrelą, botwinką, pieczonymi burakami i selerem
Curry z ciecierzycą
Źródło:http://bezokruszka.pl/oponki-bez-drozdzy-i-sera