Wykonanie
Wczoraj wymyślone, robione „na oko” i wyszły, są smaczne!
Hurra!Proporcje mniej więcej:3 szklanki
mąki owsianej2,5 szklanki
kaszki jaglano – kukurydzianej1/3 szklanki
mąki gryczanej1 szklanka
płatków owsianych8 g świeżych
drożdżycukier 3 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
wodaDrożdże rozmieszać z ciepłą
wodą i
cukrem. Odstawić na 15 minut.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.Do miski wsypać
mąkę i
kaszkę, posolić. Dodać
płatki owsiane i rozpuszczone
drożdże. Wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2h (aż podwoi objętość).Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dosypać
kaszki. Mokrą ręką szybko formować bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 min (lub dłużej, jeśli macie czas).Piec 20 minut w temperaturze 250°C. Studzić na kratce.