Wykonanie
Najlepsze pączki na świecie - pączki mojej Babci!:) Nic dodać, nic ująć.Składniki:1 kg
mąki1/3 kostki
masła + 2 łyżki
oliwy z oliwek15
żółtek + 1 całe
jajko1 kieliszek
spirytusuzapach arakowy10 dag świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukru2-3 łyżki ciepłego
mleka6 kostek
smalcucukier puder do posypania pączków (można go wymieszać z
cukrem waniliowym)Nadzienie:
konfitura różana
wiśnie z
nalewki wiśniowej(wymieszać je)
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Masło rozpuścić i dodać do niego
oliwę.
Drożdże rozkruszyć w misce. Dodać łyżkę
mąki, łyżkę
cukru i ciepłe
mleko. Delikatnie wymieszać. Odstawić do podwojenia objętości.
Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę
soli. Wlać
żółtka utarte z
cukrem i
drożdże. Wyrabiać ciasto. Dodać tłuszcz,
spirytus i
aromat arakowy i dalej wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z ciasta robić małe kulki. Rozpłaszczać je na płaskie "placki" - kłaść na nie po łyżce nadzienia, zlepiać brzegi i lepić kulkę.Zostawić pączki na krótką chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić w garnku
smalec. Rozgrzać go.Smażyć pączki - najpierw z jednej, a
potem z drugiej strony - aż będą złote.Usmażone pączki kłaść na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Gdy wystygną, oprószyć
cukrem pudrem.