Wykonanie
Tłusty czwartek więc trzeba poszaleć i zrobić swojskie domowe pączki. Najlepiej jeszcze dodać swojskie
jajka i pączki będą miały cudny żółty kolor. Skład tych kupnych przeraża więc warto poświęcić popołudnie na tą małą rozkosz dla podniebienia :)
Składniki:- 3.5 szklanki
mąki + do podsypania- 1/3 szklanki
cukru- 4
żółtka- 1 całe
jajo- 80 g roztopinonego
masła- 1 szklanka
mleka letniego- szczypta
soli- 70 g
drożdży- 1 łyżka
spirytusu-
konfitura-
olej do smażenia (1 litr) lub
smalecDrożdże, łyżkę
mąki, pół szklanki
mleka i 1 łyżkę
cukru wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę,
sól połączyć ze sobą.
Jajko ubić z
żółtkami i
cukrem na puszystą masę.
Mąkę połączyć z rozczynem
drożdżowym, masą jajeczną, roztopionym
masłem i resztą letniego
mleka. Wymieszać i wyrabiać ciasto. Dodać
spirytus. Wyrabiać porządnie ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i miski. U mnie to trwało około 10-15 minut.Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na minimum godzinę (aż podwoi objętość).Ciasto dzielę na dwie części, każdą z nim wałkuję na grubość około 1 . 5-2 cm, wykrawam szklanką krążki.Na środku każdego krążka kładę łyżeczkę
konfitury, zlepiam (podobnie jak pierogi) i zlepieniem do dołu układam na posypanym
mąką blacie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na minimum poł godziny.
W garnku rozgrzewam tłuszcz. Nie może być zbyt gorący bo pączki się spieką na zewnątrz, a w środku będą surowe.Najlepiej wrzucić kawałek ciasta i zobaczyć jak się rumieni.Pączki wrzucamy na tłuszcz i smażymy po około 1-1 . 5 minuty z każdej strony.Wyjmujemy i kładziemy na ręcznik papierowy. Można polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO!!!