ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z kleikiem ryżowym – bezglutenowe

Bułeczki z kleikiem ryżowym – bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na podstawie książki
„120 przepisów bezglutenowych” autorstwa Beaty Połatyńskiej.
Zmodyfikowałam go wg swoich potrzeb.
Do wypieku użyłam znakomitej domowej mieszanki Better Batter
Składniki:
220 g mieszanki bezglutenowej
80 g kleiku ryżowego
1,5 szklanki mleka ryżowego
30 g oliwy z oliwek
1 opakowanie suchych drożdży Dr Oetker
1/2 łyżeczki soli
oliwa do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w letnim mleku. Do miski wsypać mąkę, kleik i sól, następnie oliwę i drożdże rozpuszczone w mleku. Wymieszać dokładnie mikserem i odstawić na około 20 minut. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wykładać uformowane ciasto.
Najlepiej robić to łyżką i dłonią umoczoną w zimnej wodzie. Ułożone bułeczki posmarować oliwą z oliwek.
Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=737